Ontdek onze vakopleiding tot Kwartiermaken en start in september!

Symposium

werkwijze kwartiermakers

Symposium

De kracht van kwartiermaken

In 2017 organiseerden we een symposium over ‘de kracht van kwartiermaken’. Dit symposium vond plaats op een heel bijzondere locatie: Kamp Soesterberg.

Meer over deze bijeenkomst lees je hieronder.

Hoe kun je met een kwartiermakers-aanpak nieuwe en innovatieve projecten tot een succes maken?

Locatie

Fieldlab Smartbase

Het symposium organiseerden we in samenwerking met het Ministerie van Defensie. Het werd gehouden in een recent ontwikkelde legertent van het Fieldlab Smartbase.

Verschillende kwartiermakers vertelden over hun ervaringen en uitdagingen.

Julia Schmidt hield een presentatie naar aanleiding van haar onderzoek ‘de psychologische vaardigheden van een kwartiermaker’.

Waarom Fieldlab

Kwartiermakersomgeving

Het “Fieldlab Smartbase” is het resultaat van een kwartiermakersopdracht binnen Defensie om een innovatieve manier van samenwerking tussen defensie en het bedrijfsleven te realiseren. Het doel was om een kamp te realiseren wat kwartiermakers  sneller, goedkoper en zuiniger tijdens een missie kunnen opzetten.

Dit fieldlab smartbase vormde een kwartiermakersomgeving waar je het echte kwartiermakersgevoel krijgt.

Technique

Een impressie

01

Kennis

 

02

Creativiteit

 

03

Innovatie

 

Kennis

Sprekers

Luitenant Kolonel Van Loon

Kwartiermaker en verantwoordelijk voor opzetten Fieldlab Smartbase.

Sonja van Meerbeek

Co-founder en directeur Ideas from Europe

Luitenant Kolonel van Loon

Van Loon was binnen Defensie als kwartiermaker verantwoordelijk voor het opzetten van het Fieldlab Smartbase. Op een innovatieve manier vond een samenwerking plaats tussen Defensie en het bedrijfsleven. Doel van het project was dat kwartiermakers sneller, goedkoper en zuiniger een kamp tijdens een missie opzetten. De presentatie van Van Loon ging over tegenslagen en op welke wijze hij van dit project een succes heeft gemaakt.

Meer informatie:

Opening fieldlab smartbase
Fieldlab smartbase: ondernemen op een kaal veld

Sonja van Meerbeek

Sonja is co-founder en directeur van Ideas from Europe, een publiek privaat initiatief met als doel om innovaties die bijdragen aan het oplossen van global challenges (Sustainable Development Goals) op te schalen. Veel oplossingen zijn er al. Het doel van Ideas from Europe is om gezamenlijke ontwikkeling van innovaties met alle belanghebbenden te faciliteren. Sonja sprak over haar uitdagingen en successen als kwartiermaker.

Website Sonja:

https://www.ideasfrom.eu/

 

Majoor Rijnsburger

Kwartiermaker Defensie

Cees Neuvel

Kwartiermaker in de zorg

Majoor Rijnsburger

De term kwartiermaken komt oorspronkelijk uit het leger. Kwartiermakers worden als eerste naar een nieuwe locatie gestuurd om de voorbereidingen te treffen, zoals in Afghanistan of Mali. Majoor Rijnsburger is een kwartiermaker van Defensie en tevens was hij actief na de orkaan op Sint Maarten. Hij heeft ons aan de hand van een praktijkvoorbeeld ingewijd in de wijze waarop een kwartiermaker in militaire zin zijn werk uitvoert en hoe er met uitdagingen wordt omgegaan.

Cees Neuvel

Cees is al jaren werkzaam in de zorgsector en heeft vele kwartiermakersopdrachten uitgevoerd. Hij weet uit ervaring dat voor succesvolle kwartiermakersopdrachten de kennis en vaardigheden van kwartiermakers belangrijk zijn. Er zijn methoden en werkwijzen die kunnen helpen problemen op te lossen of onnodige problemen te voorkomen. Aan de hand van enkele casussen, methoden en werkwijzen van het kwartiermaken nam Cees de deelnemers mee en daagde hen uit om hiermee aan de slag te gaan.

Huub Janssen

Kwartiermaker Kwartiermakersgilde

Julia Schmidt

Psycholoog

Huub Janssen

Oprichter Kwartiermakersgilde en jarenlang werkzaam als kwartiermaker. Huub is de schrijver van het handboek kwartiermaker. 

Julia Schmidt

Julia Schmidt heeft onderzoek gedaan naar de psychologische vaardigheden van een kwartiermaker. Welke psychologische vaardigheden zijn essentieel. Lees hier meer over haar onderzoek.

wie is kwartiermaker

Vertrouwen en goede communicatie zijn cruciaal voor de relatie tussen de kwartiermaker en de projectleider.

.

Symposia

Onze symposia

De afgelopen jaren hebben we verschillende symposia georganiseerd. Hiervan zijn verslagen geschreven en videoopnames gemaakt. Wil je meer lezen of zien? Uitgebreide informatie vind je door naar de betreffende symposium te gaan:

  • 2017: De kracht van kwartiermaken, in samenwerking met Defensie. Bij dit symposium spraken verschillende kwartiermakers over hoe je met een kwartiermakers-aanpak nieuwe en innovatieve projecten tot een succes kunt maken. Lees hier meer over het symposium van 2017.
  • 2016: De kwartiermaker en zijn gadgets, over de toolkit van de kwartiermaker. Lees hier meer over het symposium van 2016.
  • 2014: Kwartiermaken en decentralisatie in samenwerking met de Algemene Bestuursdienst. Lees hier meer over het symposium van 2014.
  • 2013: Kwartiermaken in de praktijk. Het eerste symposium van het Kwartiermakersgilde. Lees hier meer over het symposium van 2013.

Diensten

Meer voor kwartiermakers

01

Opleiding, intervisie en masterclasses

Kennisdelen over het vak kwartiermaken in verschillende varianten.

02

Handboek

Een theoretisch kader over het vak kwartiermaken.

03

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek naar het vak kwartiermaken.

04

Netwerk

Sluit je aan bij ons netwerk of kom naar onze netwerkbijeenkomsten.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in en ontvang updates over kwartiermaken