KWARTIERMAKEN

MET EEN SYSTEMISCHE BLIK

 ‘You can’t solve a problem with the same kind of thinking that created it’

Je bent een tijdje op weg met je kwartiermakersopdracht. In het weekend en ‘s avonds als je naar huis rijdt in je auto of in de trein heb je tijd om te reflecteren en vallen je een aantal zaken op. Je hebt al een aantal sessies georganiseerd waarbij je in gesprek bent gegaan met de betrokkenen en de projectleider. Het mocht niet baten. 

Wanneer je tegen dergelijke ‘hardnekkige’ problemen aanloopt, kan het helpen om anders naar het probleem te kijken. Namelijk met een systemische blik die inzoomt op wat zich afspeelt in de onderstroom. Processen binnen een organisatie bestaan uit een boven- en een onderstroom. De bovenstroom is alles wat je kunt ‘zien’. Bijvoorbeeld de jaarverslagen, de leidinggevenden, het beleid. Wat niet zichtbaar is, is de onderstroom. Denk aan cultuur, betrokkenheid van medewerkers, de ‘dubbele agenda’ van de leidinggevende. De onderstroom komt voort uit waarden, normen, overtuigingen en gedrag. 

Systemisch kijken of organisatieopstellingen kan heel snel inzicht geven in de dieper gelegen en onbewuste patronen binnen een organisatie. 

Voor wie is deze masterclass interessant?

De masterclass is bedoeld voor kwartiermakers. We gaan uit van het werk dat een kwartiermaker doet: iets nieuws (organisatie, organisatieonderdeel, een idee, een behoefte) opzetten. Het kan ook interessant zijn voor andere beroepen  – bijvoorbeeld teamcoaches, interimmers, verandermanagers, business developers, programmamanagers, adviseurs etc. Deze workshop is interessant voor iedereen die wil kennismaken met systemisch werk in organisaties of die organisatievraagstukken met een systemische benadering zou willen bekijken. Die vraagstukken kunnen gaan over problemen of stroefheid binnen teams of het bedrijf, maar een opstelling kan ook ingezet worden om naar toekomstige scenario’s te kijken, bijvoorbeeld bij beoogde veranderingen of productintroducties.

Doel van deze masterclass kwartiermaken met een systemische blik

Na deze masterclass heb je:

  • kort kennisgemaakt met de werking van systemen,
  • ervaren aan de hand van oefeningen hoe het is om op systemische wijze naar thema’s binnen organisaties te kijken.

De beleving en het thema staan tijdens deze middag centraal. Deze sessies vinden wisselend plaats op locatie in Leiden of centraal in Nederland.

Hoe ziet het programma eruit?

We starten de masterclass met een korte inleiding over systemen. Na een inventarisatie gaan we aan de slag met specifieke oefeningen die ingaan op het thema van deze middag.

Meer informatie of vragen?

Antwoord op meest gestelde vragen vind je in de veel gestelde vragen onderaan deze pagina. Staat jouw vraag er niet tussen en wil je weten of deze masterclass iets voor jou is? Neem contact met ons op.

kwartiermaken met een systemische blik
Alle masterclasses
kwartiermaken met een systemische blik
De saboteur als richtingaanwijzer

najaar 2024

kwartiermaken met een systemische blik
Hoe blijf je op je kwartiermakersplek?

najaar 2024

kwartiermaken met een systemische blik
Hoe blijf je op koers?

25 oktober 2024

kwartiermaken met een systemische blik
Hoe zijn loyaliteitsconflicten een cadeau?

najaar 2024

masterclasses kwartiermaken met een systemische blik
Kwartiermaken en organisatie-opstellingen

najaar 2024 of op aanvraag

Één masterclass naar keuze

€ 75,-

Kies het thema wat je op dit moment het meeste aanspreekt en schrijf je in voor een belevingssessie kwartiermaken met een systemische blik.

Jouw begeleidster

Yvonne Schers
Yvonne Schers


Wie is Yvonne Schers?

Yvonne Schers – een moedige scherpte ten dienste van doorbraken en ontwikkeling. Geboren en getogen in Noord-Limburg en nu, na een uitstapje in het ruige Washington State tijdens haar studie, woonachtig tussen Utrecht en Hilversum. Haar ambachten zijn veelzijdig en vervult zij met plezier: kwartiermaker, toezichthouder en opsteller. Voordat ze deze rollen aannam, bekleedde ze functies als MT-lid in het Corporate bedrijfsleven (15 jaar) en advocaat (6 jaar). Naast diverse nevenfunctiesis ze momenteel toezichthouder bij Kind&Co Ludenst en Voorzitter bij TSOC.

Waarom kwartiermaker?

“Ik hou van de ontmoeting met nieuwe zaken en mensen. Mijn rode draad: nieuwe gebieden openen, lastige kwesties aangaan, leggen van dwarsverbanden, altijd met de mens centraal. Het vertalen van verhalen achter mensen en organisaties naar concrete acties geeft mij energie. In mijn kwartiermakersopdrachten leid ik de voorhoede en zorg ik dat het team of de organisatie verder kan.”

“Ik ben bedreven in het gebruik van zowel mij cognitieve vaardigheden als ongrijpbare elementen. De bovenstroom omvat het maken van plannen en het stellen van doelen om focus en duidelijkheid te creëren. Ik hou ervan ergens een stok in de grond te zetten. Dat kan door een bepaald doel vast te stellen, maar ook een datum. De onderstroom, waar vaak onontgonnen (on)mogelijkheden liggen, krijgen we boven water op verschillende manieren, door bijvoorbeeld systemisch te kijken of andere prachtige werkvormen te benutten.”

“Waarschijnlijk ben ik al heel mijn (werkende) leven kwartiermaker. Iedere keer ontsluit ik weer nieuwe gebieden en initiatieven. Of het nu als student was – het Europese pleitconcours Moot Court – als advocaat – pionierend in de mededingings- en telecommunicatiepraktijk – als in het Corporate Bedrijfsleven – van ingewikkelde nieuwe kostenmodellen tot aan het zetten van de eerste schreden naar maatschappelijk verantwoord ondernemen – tot aan de ‘echte’ Kwartiermakerslabels.

 

Wat betreft die laatste vind je op mijn LinkedIn die van: Kwartiermaker ONE bij ErasmusMC. Kwartiermaker EDI Stelstel bij BZK en Kwartiermaker Cybersecurity, Software Updates & ALKS bij RDW.”

“De verbindende factor tot nu toe is altijd: technologie, regelgeving en/of verandermanagement. Wat ogenschijnlijk ingewikkeld of onmogelijk lijkt brengen naar eenvoud, haalbaarheid en instapbaarheid voor anderen. Waarbij ik graag verbindend ben tussen de bestuurstafel en de werkvloer.”

Jouw rol binnen het Kwartiermakersgilde?

“Een leuke! Want ik ben de host van de podcast Kwartiermakerszaken; zo inspirerend en leerzaam om de verhalen van andere kwartiermakers te horen. En niet alleen van kwartiermakers – ook opdrachtgevers en anderen die met kwartiermakers te maken hebben. Daarnaast kom je mij ook tegen bij de Masterclasses Systemisch Kwartiermaken en ben ik graag beschikbaar voor “Kwartiermakersopstellingen”. Op een heel andere manier zicht krijgen wat er speelt in een specifieke opdracht. We passen dan vanuit de vraag vanuit een Kwartiermaker (en of zijn opdrachtgever) de methode organisatie opstellingen toe om te kijken wat er speelt in de “onderstroom” bij een opdracht. Waarom komt iets bijvoorbeeld maar niet “op gang”

Het levensmotto van Yvonne omvat twee inspirerende quotes: “Er zijn meer wegen naar Rome” en “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”. Deze uitspraken weerspiegelen haar geloof in samenwerking, creativiteit en doorzettingsvermogen om uitdagende doelen te bereiken.

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen en de gegeven antwoorden

Hier verzamelen we de meest gestelde vragen (FAQ) die we in de loop der tijd hebben ontvangen en de door ons gegeven antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons een bericht.

Ik ben geen kwartiermaker, maar ik wil graag deze masterclass volgen, kan dat?

Ja dat kan. De basis is systemisch werk/opstellingen. We gaan uit van het werk dat een kwartiermaker doet: iets nieuws (organisatie, organisatieonderdeel, een idee, een behoefte) opzetten. Het kan ook interessant zijn voor andere beroepen  – bijvoorbeeld teamcoaches, interimmers, verandermanagers, business developers, programmamanagers, adviseurs etc. 

Ik wil graag gebruik maken van de aanbieding, maar ik kan een van de masterclasses niet.

  • Je neemt geen risico en neemt er minder af.
  • Je mag er max. 1 doorschuiven naar een collega.
  • Je houdt er één te goed voor een volgende serie. Hierbij is wel de kanttekening dat er altijd een kans is dat we stoppen met het geven van de masterclasses om welke reden dan ook.

Is er een volgorde waarin je de masterclasses moet volgen?

Nee, ze staan op zichzelf. We raken iedere keer de basis aan qua theorie, zoomen per masterclass in op een verdieping daarvan behorend bij het thema en gaat veel ervaren door middel van opstellingen.

Heb je voorkennis nodig?

Nee, maar als je het interessant vindt is er online heel veel te vinden. Kijk eens bijvoorbeeld op:

Wat is kwartiermaken met een systemische blik? Waar is dit goed voor?

    Steeds meer organisaties en leiders onderkennen een boven- en een onderstroom. In de bovenstroom heb je heel veel aan je cognitieve vermogens; je analytische brein kan dan lekker aan het werk met roadmaps, excels etc. Maar de onderstroom is vaak lastiger te “grijpen of in beweging te krijgen”. Terwijl dat voor het klaren van je klus vaak wel nodig is. Dat doe je door je “intuitieve/systemische vermogens” te ontwikkelen of weer aan te zetten.

    Kan ik een masterclass een andere keer inhalen als ik verhinderd ben?

    Dat kan als we een volgende serie plannen. Wat je ook kunt doen, is iemand anders blij maken met de masterclass. 

    Vinden de masterclasses alleen in Leiden plaats?

    Vooralsnog wel. Zie ook het volgende punt.

    Is een masterclass op locatie ook mogelijk?

    Dat kan zeker. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

    Verzorgen jullie ook andere organisatieopstellingen?

    Yvonne begeleidt verschillende organisatie opstellingen – zoals diagnose, remedie en/of scenario opstellingen. Deze opstellingen geven je op een heel andere manier inzicht waarom iets maar blijft vast zitten of waarom een bepaald patroon zich blijft herhalen. Wil je meer informatie of heb je andere vragen? Stuur ons een mail.

    Kan ik ook een onderwerp aandragen?

    Zeker! Leuk. Stuur ons een mail met je suggestie/onderwerp en je onderbouwing voor dit specifieke onderwerp. 

    Is het mogelijk om een masterclass met mijn team te volgen?

    Uiteraard. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

    Krijg ik na het volgen van 5 masterclasses een certificaat?

    Ja, als je 5 masterclasses volgt, krijg je het certificaat “Kwartiermaken met een Systemische Blik – basis”.