Ontdek onze vakopleiding tot Kwartiermaken en start in september!

Inspirerende gesprekken tijdens de online kennissessies

Kennismaken met kwartiermaken

Geschreven door Huub Janssen

Afgelopen maanden organiseerde het Kwartiermakersgilde enkele boeiende online kennissessies om geïnteresseerden op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het vak kwartiermaken. Ervaren kwartiermaker, en oprichting van het Kwartiermakersgilde, Huub Janssen gaf tijdens de sessies een introductie in het vak kwartiermaken en ook werden vragen en discussies gevoerd over dit interessante vakgebied. We nemen je mee in de kernpunten van deze sessies en delen de inzichten en vragen die naar voren kwamen.

Een échte functietitel

Een van de centrale vragen die de revue passeerde, is hoe kwartiermakers in andere sectoren worden genoemd. Er worden veelal verschillende benamingen gebruikt, zoals o.a. projectleider, programmamaker en projectmanager. Dit leidde tot de vraag hoe je in gesprekken met opdrachtgevers duidelijk kunt maken dat ze een kwartiermaker nodig hebben en hoe je jezelf als kwartiermaker positioneert. Een andere belangrijke vraag die opkwam, is of opdrachtgevers daadwerkelijk weten wat ze nodig hebben en of de functieomschrijvingen en vacatureteksten altijd accuraat zijn. Dit opende de deur naar een gesprek over het belang van communicatie en samenwerking tussen kwartiermakers en opdrachtgevers.

Hoe ga je te werk?

Daarnaast heeft Huub veel vraagtekens over het uitvoeren en opstarten van een kwartiermakersopdracht weggenomen. Zo gaf hij antwoord op vragen over de gemiddelde duur van een kwartiermakersopdracht, waaruit bleek dat kwartiermakersopdrachten sterk kunnen variëren in duur en complexiteit. Ook werd gesproken over hoe je in de praktijk een kwartiermakersopdracht aangaat en welke stappen en procedures hierbij komen kijken. Dit leidde tot een uitwisseling van praktische ervaringen en tips. Tot slot werd stilgestaan bij waar men kwartiermakersopdrachten kan vinden, wat leidde tot suggesties over netwerken en mogelijke informatiebronnen.

Een waardevol netwerk

De kennissessies waren volgens de deelnemers niet alleen nuttig en informatief, maar ook inspirerend. Het is duidelijk dat er veel behoefte is aan het delen van kennis en ervaringen binnen het vakgebied van kwartiermaken. De positieve reacties en het enthousiasme van de deelnemers laten zien dat de sterke gemeenschap van kwartiermakers groeit en dat het Kwartiermakersgilde een belangrijke rol speelt in het faciliteren van een plek voor uitwisseling van ideeën en expertise.

Ook interesse in kwartiermaken en wil je graag meer te weten komen over dit vakgebied? Meld je aan voor de volgende (gratis) online kennissessie op 28 november!

Meer informatie over kwartiermaken?

0 reacties