Opleiding tot kwartiermaken

Waar start je als je gevraagd wordt om een nieuwe organisatie of organisatieonderdeel op te zetten?

In deze unieke opleiding tot kwartiermaken leer je alles over het vak kwartiermaken van aanpak tot overdracht.

Waarom deze opleiding

Het vak kwartiermaken is booming. Iedere dag verschijnen er nieuwe aanvragen voor of berichten over kwartiermakers. En dat is logisch. De wereld verandert. Dat zien we allemaal om ons heen:

✔️ Onder invloed van technologische ontwikkelingen verandert er veel en snel, maar de aanpassing van organisaties hierop verloopt traag.
✔️ Veranderingen zijn hard nodig om oplossingen te vinden voor dreigende tekorten, milieuproblematieken, toename cybercriminaliteit enz.
✔️ Andere aanpak en het oprichten van nieuwe organisaties of onderdelen zijn nodig om veranderingen op gang te brengen.
✔️ Nieuwe regelgeving is nodig voor technologische ontwikkelingen, maar besluitvorming komt moeizaam op gang.

Voor al deze ontwikkelingen zijn mensen nodig die bouwen aan het fundament van nieuwe organisaties of organisatieonderdelen. Mensen waar medewerkers op kunnen vertrouwen. Mensen die verbinden, inspireren en enthousiasmeren: Kwartiermakers.

Ben jij iemand die het vak van kwartiermaken wil leren, er verder in wil bekwamen of ben je op zoek naar een certificaat waarmee je aantoont alles over het vak te weten? Bij het Kwartiermakersgilde bieden we je deze mogelijkheid met deze enige opleiding tot kwartiermaken.

In deze unieke opleiding tot kwartiermaken kan iedereen op zijn of haar ambitieniveau deelnemen aan de opleiding. De trainingen zijn modulair opgebouwd en bestaan uit een video met uitleg, een werkboek met opdrachten, testen en een praktijkcase.

Opbouw opleiding

7 Modules

In 7 modules (met in totaal 28 video’s) leer je alles over kwartiermaken. Wat zijn de eigenschappen van kwartiermakers? Hoe pak je een opdracht aan? Hoe zet je een plan van aanpak op? Wat is belangrijk in de communicatie met opdrachtgevers? Hoe breng je stakeholders in kaart? Wanneer draag je een opdracht over? Enz. We sluiten de opleiding af met het maken van een eindcasus.

Masterclasses

Aanvullend op de opleidingen gaan we dieper in op specialistische deelonderwerpen die in het vak van kwartiermaker speciale aandacht verdienen. We doen dit in de vorm van masterclasses. Deze zijn ontwikkeld door verschillende kwartiermakers met kennis en ervaring op dit gebied. De masterclasses vullen we telkens aan en mensen die de opleiding hebben aangeschaft, ontvangen deze masterclasses.

Certificaat

Wanneer je de opleiding tot gecertificeerd kwartiermaker volgt en je eindopdracht succesvol hebt afgerond, ontvang je hét kwartiermakerscertificaat.

Tijdsinvestering

De benodigde tijd die nodig is voor de online opleiding is afhankelijk van hoeveel tijd je nodig hebt om de stof tot je te nemen. Als richtlijn kun je uitgaan van minimaal één dag voor één module: het bekijken van de video’s, maken van de test en de opdrachten uit het werkboek. Voor het maken van de eindopdracht kun je uitgaan van twee à drie dagen. Wil je de stof goed laten bezinken? Geef jezelf minimaal één dag de tijd om de stof goed op te nemen, voordat je naar de volgende module gaat.

Reken bij de opleiding tot gecertificeerd kwartiermaken een halve dag extra voor de afstemming en bespreking van je eindopdracht en houd eventueel tijd om verbeteringen aan te brengen na de feedback.

Bij de intensieve opleiding tot kwartiermaken komen naast de bovengenoemde investering zeven extra online groepsbijeenkomsten (intervisie).

 

8 Digitale werkboeken

Iedere module en masterclass heeft een bijbehorend werkboek met daarin de behandelde theorie en de sheets uit de video, daarnaast vind je in het werkboek begeleidende opdrachten.

Leren op jouw tempo

De opleiding is in verschillende vormen te volgen:

 1. Online en zelfstandig
 2. Online, zelfstandig met uitgebreide bespreking en feedback op eindopdracht en ontvang je bij afronding een certificaat
 3. Online en in een groep met extra coaching, intervisie en ontvang je na afloop een certificaat
 4. Maatwerk
N

6 Testen

Bij module 1, 2, 3, 5, 6 en de masterclass vind je een test waarmee je kunt ontdekken waar jouw sterke en ontwikkelpunten liggen.

Opleidingsniveau

Voor de opleiding gaan we uit van een HBO of universiteit werk- en denkniveau. Dat betekent niet dat een opleiding op dit niveau noodzakelijk is, maar een abstract denkniveau of enige ervaring met kwartiermaken is wel wenselijk.

De opleiding begint vrij basaal en bouwt zich langzaam verder op. De toepassing van werkwijzen in de praktijk komt nadrukkelijk aan de orde. Aan het einde gaan we in op de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Met deze opzet willen we ervaren en onervaren kwartiermakers, MBO-er, HBO-ers en academici een leerzame opleiding bieden.

start direct

Jouw keuze

BASIS OPLEIDING
TOT KWARTIERMAKEN

 

opleiding kwartiermaker

 € 999,-*

Opleiding volgen in jouw tempo en in jouw tijd zonder begeleiding.

Inclusief:

 • 32 video’s
 • 8 digitale werkboeken met theorie, test en opdrachten
 • eindcasus
 • masterclass

GECERTIFICEERD KWARTIERMAKER

 

opleiding tot kwartiermaker

 € 1.999,-*

Zelfstandig volg je de basis opleiding tot kwartiermaken. Na inlevering van de eindcasus volgt een persoonlijke beoordeling van je eindcasus, evaluatiegesprek en advies over je leertraject.

Inclusief:

 • 32 video’s
 • 8 digitale werkboeken met theorie, test en opdrachten
 • eindcasus
 • masterclass

 EXTRA:

 • beoordeling eindcasus 
 • certificaat

INTENSIEVE OPLEIDING KWARTIERMAKER

 

opleiding tot kwartiermaken

 € 2.999,-*

Zelfstandig volg je de online basis opleiding tot kwartiermaken. Daarnaast vinden wekelijks sessies in groepsverband plaats (intervisie), krijg je een beoordeling eindcasus en advies over leertraject.

Startdata 2022: medio september

Inclusief:

 • 32 video’s
 • 8 digitale werkboeken met theorie, test en opdrachten
 • eindcasus
 • masterclass

EXTRA:

 • feedback
 • beoordeling eindcasus
 • 7 intervisiesessies 
 • certificaat

*Alle prijzen zijn per persoon en BTW-vrij. Bij groepsverband geldt een minimum van 6 en maximum van 10 personen.

Maatwerk

Een op maat gemaakte training in groepsverband met collega’s (minimaal 6 en maximaal 10) uit je eigen organisatie. Deze training sluit naadloos aan op de (persoonlijke) leerbehoefte van jouw team. Van losse bijeenkomsten tot een online traject waarbij we offline en online leren combineren.

Deze opleiding bestaat uit:

 • 32 video’s met achtergrond, uitleg en opdrachten
 • 8 digitale werkboeken
 • masterclass

EXTRA

 • persoonlijke begeleiding
 • maatwerk opdrachten
 • een maatwerk eindopdracht die gericht is op een vraagstuk uit de eigen organisatie
 • intervisie (7 sessies)
 • certificaat
Brochure opleiding tot kwartiermaken

Download gratis brochure

Wil je meer weten over onze opleiding? Ben je benieuwd wat de opleiding jou allemaal te bieden heeft? Ben jij een kwartiermaker in hart en nieren? Vraag onze Gratis Brochure aan, die je direct digitaal ontvangt! De brochure staat boordevol informatie over onze opleiding tot kwartiermaken en bovendien een test waarmeer je jouw kwartiermakersvaardigheden test.

Meer informatie

handboek kwartiermaken

Handboek Kwartiermaken

Een theoretisch kader van het vak kwartiermaken.

linkedin

Sluit je aan

Sluit je gratis aan bij onze LinkedIn community.

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.