Ontdek onze vakopleiding tot Kwartiermaken en start in september!

Netwerkbijeenkomst

Netwerkbijeenkomst 2022

Netwerken

Ontmoet, verbindt en netwerken

Het Kwartiermakersgilde is een netwerkorganisatie van en voor kwartiermakers. Het gilde is de verbindende factor tussen kwartiermakers die zich verder willen professionaliseren.

Centraal tijdens deze netwerkbijeenkomst stond het transformationeel leiderschap en het meester-gezel principe. 

Netwerkbijeenkomst 2023

Transformationeel leiderschap

Cécilia Capone

Transformationeel leiderschap voor kwartiermakers

Cécilia Capone

Als kwartiermaker kun je worden ingezet om transformaties te begeleiden die gepaard gaan bij het opzetten van bijvoorbeeld een nieuwe organisatie of organisatieonderdeel. Kwartiermakers veranderen o.a. een inrichting van een organisatie(onderdeel), regelgeving, de toepassing van middelen met als grootste gevolg een verandering van organisatiecultuur. Adequaat leiderschap is belangrijk om deze transformaties in goede banen te leiden.

Betekent dit dat alle kwartiermakers transformationeel leiderschap toepassen? Tijdens deze netwerkbijeenkomst deelt Cecilia Capone QC haar ervaringen en de inzichten als kwartiermaker met de inzet van transformationeel leiderschap. Cecilia werkt op dit moment als teammanager bij de gemeente Amsterdam met een aanvullende rol als programma coördinator.

Kwartiermakersfase

Wanneer start de kwartiermakersfase en wanneer draag je hem over?

De kwartiermakersfase is een fase die specifiek start voor projectmanagement of programmamanagement. De kwartiermakersfase bestaat uit twee fasen waarin de kwartiermaker de rol van adviseur en implementatiemanager vervult.

Netwerkbijeenkomst Kwartiermakersgilde 2022

Kwartiermakersfase

Netwerkbijeenkomst 2022

Leermeester-gezel

Leermeester-gezel principe

Is er behoefte aan een leermeester-gezel methode voor het leren van het vak van kwartiermaken?

Bij een Gilde of ambacht zijn personen met hetzelfde beroep aangesloten. Bij het Kwartiermakersgilde zijn dat kwartiermakers.

In een traditioneel Gilde leidt een leermeester de gezel op. Het leermeester-gezel principe. Via deze leermethode leert de gezel van een ervaringsdeskundige (meester) door mee te doen, de kneepjes van het vak af te kijken, oefenen en door fouten te maken.

We gingen in gesprek met elkaar over de mogelijkheid van een leermeester-gezel methode voor het opleiden van toekomstige kwartiermakers.

Verbinden en bedrijfsleven

Ivo de Nooijer, directeur van Luris en kwartiermaker PLNT (LCIE/HUBspot) vertelde over het verbinden van wetenschap en bedrijfsleven. Lees hier meer over de netwerkbijeenkomst.

Transformationeel leiderschap en leermeester-gezel principe

Netwerkbijeenkomst over transformationeel leiderschap en leermeester-gezel principe. Cecilia Capone deelt haar ervaring als kwartiermaker met het toepassen van transformationeel leiderschap.
Lees hier meer over de netwerkbijeenkomst.

Kwartiermaken in de zorg

Katja van Vliet en Käthe Noz deelden hun ervaringen als kwartiermakers bij innovatieprojecten in de zorg.Lees hier meer over de netwerkbijeenkomst.

Lego Serious Play en Kwartiermaken met een systemische blik

In deze netwerkbijeenkomst hebben we kennis gemaakt met twee bijzondere methoden. Vraagstukken oplossen met Lego en de onderstroom van organisaties ervaren met sytemische adviseren. Meer informatie volgt snel. 

Diensten

Meer voor kwartiermakers

01

Opleiding, intervisie en masterclasses

Kennisdelen over het vak kwartiermaken in verschillende varianten.

02

Handboek

Een theoretisch kader over het vak kwartiermaken.

03

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek naar het vak kwartiermaken.

04

Netwerk

Sluit je aan bij ons netwerk of kom naar onze netwerkbijeenkomsten.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in en ontvang updates over kwartiermaken