Ontdek onze vakopleiding tot Kwartiermaken en start in september!

Netwerkbijeenkomst

Yvonne Schers

Netwerken

Ontmoeten, kennisdelen en netwerken

Het Kwartiermakersgilde is een netwerkorganisatie van en voor kwartiermakers. Het gilde is de verbindende factor tussen kwartiermakers die zich verder willen professionaliseren.

Centraal tijdens deze netwerkbijeenkomst stonden LEGO SERIOUS PLAY en kwartiermaken met een systemische blik.

Netwerkbijeenkomst 2023

Over deze netwerkbijeenkomst

Inleiding

Als kwartiermaker kun je tijdens je kwartiermakersopdracht te maken krijgen met allerlei complexe vraagstukken. De meest eenvoudige vorm voor het aanpakken van deze complexe vraagstukken is meestal een kortetermijnoplossing. Er worden nieuwe regels opgesteld, taken herverdeeld of er komt iemand bij. Op langere termijn kunnen zulke oplossingen meer kwaad dan goed doen. Bij een kwartiermakersopdracht staat bijvoorbeeld nog niets vast. Flexibiliteit is daarom belangrijk en bij het instellen van regels kan dit betekenen dat je opdracht vastloopt.

De cultuur van een organisatie, impliciete verwachtingen, vasthouden aan oude patronen, zijn enorm sterke krachten binnen een organisatie. Wanneer je als kwartiermaker bezig bent met je opdracht, kan het je opvallen dat bepaalde problemen in een organisatie regelmatig terugkomen. Bijvoorbeeld medewerkers zeggen ‘ja’, maar doen ‘nee’. Een eenvoudige oorzaak-gevolg oplossing werkt meestal niet bij dieper liggende problemen. Wanneer je tijdens je kwartiermakersopdracht hiermee te maken krijgt, is het handig om dit soort problemen vanuit een geheel te bekijken.

We hebben tijdens deze netwerkbijeenkomst op verschillende manieren ‘anders’ gekeken naar problemen in organisaties. 

Yvonne schers

kwartiermaken met een systemische blik

Yvonne Schers

Kwartiermaken met een systemische blik

Kwartiermaker Yvonne Schers ging tijdens deze interactieve sessie in op de dynamiek van systemen en hoe je als kwartiermaker een systemische blik waarmee je op verschillende manieren verborgen organisatiedynamieken zichtbaar kunt maken.

Wil je ook ervaren wat kwartiermaken met een systemische blik is? We organiseren een aantal masterclasses waarbij we werken met verschillende thema’s 

Kwartiermakersfase

Wanneer start de kwartiermakersfase en wanneer draag je hem over?

De kwartiermakersfase is een fase die specifiek start voor projectmanagement of programmamanagement. De kwartiermakersfase bestaat uit twee fasen waarin de kwartiermaker de rol van adviseur en implementatiemanager vervult.

Huub Janssen

Kwartiermakersfase

Dave Damen

Lego® Serious Play®

LEGO® SERIOUS PLAY®

De inzet van Lego® Serious Play® tijdens een kwartiermakersopdracht.

Steeds meer bedrijven zetten de Lego® Serious Play® methode in voor het oplossen van complexe vraagstukken, het ontwikkelen van nieuwe business modellen en/of het ontwikkelen van een real-time strategie voor de organisatie. Wat is de Lego® Serious Play® methode?

Kwartiermaker Dave Damen heeft tijdens deze interactieve netwerkbijeenkomst de deelnemers laten ervaren wat de kracht is van Lego® Serious Play® en wanneer je het kunt toepassen tijdens een kwartiermakersopdracht.

Wil je ook de kracht, creativiteit en veelzijdige mogelijkheden van Lego® Serious Play® methode ontdekken? 

Binnenkort organiseren we speciale workshops o.l.v. Dave Damen. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze workshops? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Andere netwerkbijeenkomsten

Verbinden en bedrijfsleven

Ivo de Nooijer, directeur van Luris en kwartiermaker PLNT (LCIE/HUBspot) vertelde over het verbinden van wetenschap en bedrijfsleven. Lees hier meer over de netwerkbijeenkomst.

Transformationeel leiderschap en leermeester-gezel principe

Netwerkbijeenkomst over transformationeel leiderschap en leermeester-gezel principe. Cecilia Capone deelt haar ervaring als kwartiermaker met het toepassen van transformationeel leiderschap.
Lees hier meer over de netwerkbijeenkomst.

Kwartiermaken in de zorg

Katja van Vliet en Käthe Noz deelden hun ervaringen als kwartiermakers bij innovatieprojecten in de zorg.Lees hier meer over de netwerkbijeenkomst.

Lego Serious Play en Kwartiermaken met een systemische blik

In deze netwerkbijeenkomst hebben we kennis gemaakt met twee bijzondere methoden. Vraagstukken oplossen met Lego en de onderstroom van organisaties ervaren met sytemische adviseren. 

Diensten

Meer voor kwartiermakers

01

Opleiding, intervisie en masterclasses

Kennisdelen over het vak kwartiermaken in verschillende varianten.

02

Handboek

Een theoretisch kader over het vak kwartiermaken.

03

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek naar het vak kwartiermaken.

04

Netwerk

Sluit je aan bij ons netwerk of kom naar onze netwerkbijeenkomsten.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in en ontvang updates over kwartiermaken