Ontdek onze vakopleiding tot Kwartiermaken en start in september!

Maatwerkopleiding tot kwartiermaken

Meer informatie

Werken in jouw organisatie meerdere kwartiermakers en heb je vraagstukken die vaker terugkomen? Deze maatwerk opleiding is de ideale opleiding om specifiek in te gaan op de uitdagingen waar jouw organisatie voor staat. Dit maatwerktraject ontwikkelen we samen met jou. Het theoretisch kader vullen we aan met opdrachten, casussen en eindopdracht die gericht zijn op de praktijksituatie in jouw organisatie. 

Wederzijds voordeel

 • Snelle leercurve: De kennis en ervaring van de betrokken kwartiermakers breng je met deze opleiding naar een hoger niveau. 
 • Effectief: iedereen leert hoe je de verschillende uitdagingen en vraagstukken aanpakt met de aangereikte kennis, ervaring en tools. 
 • Aansprekend: We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Efficiënt: We bepalen met elkaar welk moment we de training inplannen.
 • Flexibel: We organiseren de opleiding online en/of fysiek op locatie.

Voor wie? Deze opleiding richt zich op organisaties die in teamverband kwartiermakers, veranderaars of vernieuwers verder willen professionaliseren en verdiepen in de aanpak van de kwartiermaker.

Waar? Nader te bepalen.

Certificaat Na inlevering en bespreking van de eindopdracht ontvangen deelnemers een officieel certificaat.

In deze maatwerk opleiding in groepsverband bespreken we vooraf de invulling van de opleiding. We stemmen zoveel mogelijk de opdrachten af op de vraastukken binnen de organisatie. De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 personen. Iedere week neem je zelfstandig en in je eigen tijd desbetreffende module door en maak je de bijbehorende opdrachten. Wekelijks komen we bijeen en bespreken we inzichten en andere vragen tijdens een intervisie sessie
De basis van de opleiding bestaat uit 7 modules en een masterclass. Iedere module bestaat uit 4 video’s. Ter begeleiding van de video’s ontvang je bij iedere module een digitaal werkboek met daarin theorie, bijbehorende test (hoofdstuk 1, 2, 3, 5, 6) en maatwerkopdrachten.

De modules zijn:

 1. Wat is kwartiermaken
 2. Wie zijn kwartiermakers
 3. Werkwijze kwartiermakers (deel 1)
 4. Werkwijze kwartiermakers (deel 2)
 5. Opdrachtgeverschap
 6. Tips en adviezen
 7. Casusopdracht
 8. Masterclass 1: Onderhandelen voor kwartiermakers.

Huub Janssen

Al meer dan 25 jaar werkt Huub als kwartiermaker. Eerst in loondienst waar hij als ambtenaar binnen de overheid kwartiermakersklussen deed. Sinds 2007 werkt hij als zelfstandige kwartiermaker. De sector waarbinnen hij de kwartiermakersopdracht uitvoert, is voor hem niet relevant.

De stijl van zijn presentaties, opleiding en handboek is praktisch en nuchter. Huub gelooft dat je het vak leert via het meester-gezel principe. Zijn doel is het vak kwartiermaken verder te professionaliseren.

Eerder heeft hij al het handboek kwartiermaken geschreven.

In 2012 heeft Huub het Kwartiermakersgilde opgericht om kwartiermakers met elkaar te verbinden en bij te dragen aan kennisontwikkeling en kennisverspreiding m.b.t. het vak van kwartiermakers. 

Jorinde Voskes

Jorinde Voskes is trainer en adviseur met een master Sociale en Organisatiepsychologie van de Universiteit Leiden. Onder begeleiding van dr. Herman Steensma deed zij onderzoek naar onderhandelingsvaardigheden van kwartiermakers. In samenwerking met expertisecentrum en netwerkorganisatie het Kwartiermakersgilde schrijft zij artikelen en geeft zij de masterclass onderhandelen.

Programma

De basis van de opleiding bestaat uit 7 modules en een masterclass. Met deze modules geven we je een theoretisch kader en handvatten die je helpen bij de uitvoering van het vak kwartiermaken. De opleiding is chronologisch opgebouwd.

Deze maatwerk opleiding wordt afgestemd op de vraagstukken van jouw organisatie. Ook de opdrachten in de werkboeken zullen in overleg aangevuld of aangepast worden met specifieke casussen en opdrachten.

Tijdens de groepsessies behandelen we vragen uit de desbetreffende module. Omdat kwartiermaken vooral een vak is wat je leert in de praktijk, vinden er wekelijks intervisiesessies plaats waarin we ingaan op (praktische) vragen.

Tijdsinvestering

De benodigde tijd die nodig is voor de opleiding is afhankelijk van hoeveel tijd je nodig hebt om de stof tot je te nemen. Als richtlijn kun je uitgaan van minimaal één dag voor één module: het bekijken van de video’s, maken van de test en de opdrachten uit het werkboek. Voor het maken van de eindopdracht kun je uitgaan van twee à drie dagen. Wil je de stof goed laten bezinken? Geef jezelf minimaal één dag de tijd om de stof goed op te nemen, voordat je naar de volgende module gaat.

Certificaat

Na afloop en inlevering van je eindopdracht ontvangt iedere deelnemer een certificaat.

De modules zijn:

 1. Wat is kwartiermaken
 2. Wie zijn kwartiermakers
 3. Werkwijze kwartiermakers (deel 1)
 4. Werkwijze kwartiermakers (deel 2)
 5. Opdrachtgeverschap
 6. Tips en adviezen
 7. Casusopdracht
 8. Masterclass 1: Onderhandelen voor kwartiermakers

Voorwaarden

Opleidingsniveau

Voor de opleiding gaan we uit van een HBO of universiteit werk- en denkniveau. Dat betekent niet dat een opleiding op dit niveau noodzakelijk is, maar een abstract denkniveau of enige ervaring met kwartiermaken is wel wenselijk.

De opleiding begint vrij basaal en bouwt zich langzaam verder op. De toepassing van werkwijzen in de praktijk komt nadrukkelijk aan de orde. Aan het einde gaan we in op de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Met deze opzet willen we ervaren en onervaren kwartiermakers, MBO-er, HBO-ers en academici een leerzame opleiding bieden.

Inschrijven en starten

 • De kosten voor de maatwerk opleiding tot kwartiermaken zijn op aanvraag (BTW-vrij).
 • Data van de opleiding is in overleg.
 • In overleg passen we de opdrachten en casus op maat aan.
 • Na betaling en voor aanvang van de training, ontvangt iedereen de inloggegevens voor de leeromgeving.
 • De gezamenlijke lessen worden in overleg ingepland. Dit kan online en/of offline zijn.
 • De grootte van de groep is minimaal 6 personen en max 12 personen. Na afloop krijgt iedereen nog 1 jaar toegang tot de online opleiding.
 • De online opleiding kun je volgen op je smartphone, tablet of PC/laptop.

Vragen?

Neem contact met ons op.

Get in Touch

Schrijf je in 

Jouw gegevens zijn veilig bij ons.

Na betaling krijg je een mail met de bevestiging. Voor aanvang van de training krijg je een inlog voor de online training en overige gegevens voor de opleiding. 

LET OP: Soms belanden onze mails in de spamfolder. Hoe kun je dit voorkomen? Voeg info@kwartiermakersgilde.nl toe aan je contacten en/of lijst met veilige afzenders om onze mails te kunnen ontvangen.

Vragen of wil je meer informatie over de opleiding?

12 + 9 =

Lees meer over Kwartiermaken