Ontdek onze vakopleiding tot Kwartiermaken en start in september!

Groepsopleiding tot kwartiermaken

Inschrijven

In deze intensieve opleiding tot kwartiermaken neemt Huub Janssen je mee in het theoretische kader achter het vak kwartiermaken en leren we je hoe je een kwartiermakersopdracht op een professionele manier tot een goede overdracht brengt. Je leert meer over de eigenschappen van een kwartiermaker, hoe je een plan van aanpak schrijft, een stakeholderanalyse maakt en hoe je jouw opdracht tijdig en kundig overdraagt aan een opvolger. De training zit vol met praktische tips en aansprekende voorbeelden. Deze training volg je in groepsverband. Je maakt zelfstandig de opdrachten en met elkaar deel je de inzichten tijdens de wekelijkse intervisie sessies. Hierdoor leer je sneller en leer je het vak vanuit verschillende perspectieven kennen.

Wederzijds voordeel Wie succesvol een kwartiermakersopdracht tot een goed einde brengt, weet zich te onderscheiden. Klanten verwachten tegenwoordig niet anders. Dat onderscheid zit hem in hoe professioneel je jouw opdrachten aanpakt, maar het zit ook in de kennis van je vak. Als één of beide niet op orde zijn, kiezen klanten voor een ander. Het is dus goed voor je opdrachtgever en voor jezelf!

Voor wie? Deze opleiding richt zich op professionals, geïnteresseerden in het vak kwartiermaken die in groepsverband willen leren en zich verder in het vak willen verdiepen, maar ook opdrachtgevers die veel met kwartiermakers samenwerken.

Waar? We starten in begin 2024. Je bekijkt zelfstandig de video’s met theorie en maak je de bijbehorende opdrachten. We komen in groepsverband samen in een drietal intervisie sessies en bespreken de vraagstukken waar je tegenaan loopt.  Deze sessies vinden fysiek plaats onder leiding van de docent. De laatste bijeenkomst voor de bespreking van de eindopdracht wordt centraal in het land georganiseerd.

Certificaat Na inlevering en bespreking van de eindopdracht ontvang je een certificaat van deelname.

In deze opleiding in groepsverband volg je zelfstandig de online opleiding tot kwartiermaken. De groepen bestaan uit minimaal 6 en maximaal 12 personen. Iedere week neem je zelfstandig en in je eigen tijd de module door en maak je de bijbehorende opdrachten. Wekelijks komen we bijeen en bespreken we inzichten en andere vragen tijdens een intervisie sessie. De laatste bijeenkomst vindt fysiek plaats. In deze bijeenkomst bespreken we de eindopdracht.

De online opleiding bestaat uit 7 modules. Iedere module bestaat uit 4 video’s. Bij iedere module vind je een digitaal werkboek met daarin theorie, bijbehorende tests (hoofdstuk 1, 2, 3, 5, 6) en opdrachten die je meer inzicht geven in de kenmerken, eigenschappen en werkwijze van een kwartiermaker.

Modules

 

 1. Wat is kwartiermaken
 2. Wie zijn kwartiermakers
 3. Werkwijze kwartiermakers (deel 1)
 4. Werkwijze kwartiermakers (deel 2)
 5. Opdrachtgeverschap
 6. Tips en adviezen
 7. Casusopdracht
 8. Masterclass 1: Onderhandelen voor kwartiermakers.

Huub Janssen

Al meer dan 25 jaar werkt Huub als kwartiermaker. Eerst in loondienst waar hij als ambtenaar binnen de overheid kwartiermakersklussen deed. Sinds 2007 werkt hij als zelfstandige kwartiermaker. De sector waarbinnen hij de kwartiermakersopdracht uitvoert, is voor hem niet relevant.

De stijl van zijn presentaties, opleiding en handboek is praktisch en nuchter. Huub gelooft dat je het vak leert via het meester-gezel principe. Zijn doel is het vak kwartiermaken verder te professionaliseren.

Eerder heeft hij al het handboek kwartiermaken geschreven.

In 2012 heeft Huub het Kwartiermakersgilde opgericht om kwartiermakers met elkaar te verbinden en bij te dragen aan kennisontwikkeling en kennisverspreiding m.b.t. het vak van kwartiermakers. 

Jorinde Voskes

Jorinde Voskes is trainer en adviseur met een master Sociale en Organisatiepsychologie van de Universiteit Leiden. Onder begeleiding van dr. Herman Steensma deed zij onderzoek naar onderhandelingsvaardigheden van kwartiermakers. In samenwerking met expertisecentrum en netwerkorganisatie het Kwartiermakersgilde schrijft zij artikelen en geeft zij de masterclass onderhandelen.

Programma

In 7 modules en een masterclass geven we je een theoretisch kader en handvatten die je helpen bij de uitvoering van het vak kwartiermaken. Start eerst bij aanvang van module 1, 2, 3, 5, 6 en de masterclass met de bijbehorende test ontdek je waar jouw  aandachtspunten zich bevinden. Bekijk de video’s, maak de opdrachten uit de werkboeken en lees aanvullend de theorie die we behandelen tijdens de video’s in de werkboeken. Tijdens de groepsessies behandelen we vragen uit de desbetreffende module. Omdat kwartiermaken vooral een vak is wat je leert in de praktijk, vinden er wekelijks intervisiesessies plaats waarin we ingaan op (praktische) vragen.

Op basis van ervaring blijkt wanneer je het geleerde meteen kunt toepassen in de praktijk en leert in groepsverband je leercurve nog steiler is.

Tijdsinvestering

De benodigde tijd die nodig is voor de opleiding is afhankelijk van hoeveel tijd je nodig hebt om de stof tot je te nemen. Als richtlijn kun je uitgaan van minimaal één dag voor één module: het bekijken van de video’s, maken van de test en de opdrachten uit het werkboek. Voor het maken van de eindopdracht kun je uitgaan van twee à drie dagen. Wil je de stof goed laten bezinken? Geef jezelf minimaal één dag de tijd om de stof goed op te nemen, voordat je naar de volgende module gaat.

Bij de intensieve opleiding tot kwartiermaken komt naast de bovengenoemde investering zes extra online groepsbijeenkomsten (intervisie) en één fysieke bijeenkomst voor het bespreken van de eindcasus.

Certificaat

Na inlevering van de casusopdracht ontvang je een certificaat.

De modules zijn:

 1. Wat is kwartiermaken
 2. Wie zijn kwartiermakers
 3. Werkwijze kwartiermakers (deel 1)
 4. Werkwijze kwartiermakers (deel 2)
 5. Opdrachtgeverschap
 6. Tips en adviezen
 7. Casusopdracht
 8. Masterclass 1: Onderhandelen voor kwartiermakers

Voorwaarden

Opleidingsniveau

Voor de opleiding gaan we uit van een HBO of universiteit werk- en denkniveau. Dat betekent niet dat een opleiding op dit niveau noodzakelijk is, maar een abstract denkniveau of enige ervaring met kwartiermaken is wel wenselijk.

De opleiding begint vrij basaal en bouwt zich langzaam verder op. De toepassing van werkwijzen in de praktijk komt nadrukkelijk aan de orde. Aan het einde gaan we in op de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Met deze opzet willen we ervaren en onervaren kwartiermakers, MBO-er, HBO-ers en academici een leerzame opleiding bieden.

 

Inschrijven en starten
De kosten voor de intensieve opleiding tot kwartiermaken zijn € 2.999,- (BTW-vrij) per persoon. Deze opleiding kent vaste startdata. 
De groep komt drie maal fysiek bij elkaar gedurende een dagdeel. Dat zal meestal in Leiden zijn, tenzij onderling anders afgesproken.

De data van de tweede groepsopleiding 2024 zijn:

Online kennismaking (1 uur): vrijdag 6 september

1e bijeenkomst: vrijdag 27 september van 13.30 tot 16.30 uur (Leiden)

2e bijeenkomst: vrijdag 18 oktober van 13.30 tot 16.30 uur (Leiden)

Inleveren eindrapport/plan van aanpak: 15 november

3e bijeenkomst:  vrijdag 22 september van 13.30 tot 16.30 uur, afsluitende borrel (Leiden)

 

Na betaling en voor aanvang van de training, ontvang je een inlog voor de leeromgeving.

De grootte van de groep is tussen de 6 en 12 personen. Je krijgt 1 jaar toegang tot de online opleiding.

De online opleiding kun je volgen op je smartphone, tablet of PC/laptop.

De opleiding tot kwartiermaken is er in diverse varianten. Kijk hier voor onze andere mogelijkheden.

Maatwerk of andere vragen?

Neem contact met ons op.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons.

Na betaling krijg je een mail met de bevestiging. Voor aanvang van de training krijg je een inlog voor de online training en overige gegevens voor de opleiding. 

LET OP: Soms belanden onze mails in de spamfolder. Hoe kun je dit voorkomen? Voeg info@kwartiermakersgilde.nl toe aan je contacten en/of lijst met veilige afzenders om onze mails te kunnen ontvangen.

Vragen of wil je meer informatie over de opleiding?

3 + 3 =

Lees meer over Kwartiermaken