Cursus projectmanagement voor studenten

training projectmanagement

Geschreven door Jeanet Walraven

Veel kwartiermakers hebben zowel ervaring met kwartiermaken als met projectmanagement. In samenwerking met Studievereniging der Psychologie Labyrint van Universiteit Leiden heeft het Kwartiermakersgilde in het najaar van 2016 een zeer succesvolle cursus projectmanagement voor studenten georganiseerd.

Opkomst van het projectmanagement

Kwartiermaken verwart men vaak met projectmanagement. Projectmanagement is in vele organisaties niet meer weg te denken. Sterker nog; meer en meer innovaties, proceswijzigingen en andere ontwikkelingen worden projectmatig uitgevoerd. Veranderingen in de maatschappij en in organisaties worden steeds ingrijpender en volgen elkaar sneller op. Om deze activiteiten op een effectieve en efficiënte manier, binnen de gestelde tijd en binnen het gestelde budget, uit te voeren kiezen organisaties vaak voor projectmanagement. Deze vorm van managen neemt daarmee een steeds belangrijkere strategische rol in binnen organisaties.

Waarom een cursus projectmanagement?

Afgestudeerd WO’ers krijgen tegenwoordig te maken met projectmanagement, zowel als deelnemer of projectleider. Het is handig voor studenten om te weten hoe zo’n project uitgevoerd wordt. Met deze kennis krijgen studenten inzicht in hoe zij goed kunnen bijsturen en aanpassen wanneer dat nodig is. Kwartiermaken is daarentegen meer een specialistisch vak, waarvoor een basis in projectmanagement onmisbaar is.

Opzet van de cursus

In de cursus projectmanagement werd het organiseren van en leidinggeven aan projecten centraal gesteld. Er werd aandacht besteed aan randvoorwaarden zoals tijdsbewaking en financiën, maar ook aan het succesvol leiden en overdragen van projecten. De cursus kenmerkte zich door een toegepaste aanpak, waarbij zelf ervaren en doen centraal stonden. Na afloop van deze cursus beschikten studenten over basistools om op een goede manier projectmatig te werken.

Meer lezen 

Omdat er in de praktijk vaak verwarring is tussen kwartiermaken en projectmanagement en dit tot desastreuze gevolgen kan leiden, hebben we een speciale pagina gewijd aan het verschil tussen kwartiermaken en projectmanagement.

Lees hier wat het verschil is.

0 reacties