Kwartiermaken

kwartiermaker

Wat is ‘kwartiermaken’?

Kwartiermaken is een uniek vak dat (met deze benaming) vooral in de publieke sector te vinden is. Degene die dit vak uitvoert heet een kwartiermaker. De term ‘kwartiermaker’ komt oorspronkelijk uit de militaire context waar de kwartiermaker verantwoordelijk is voor het voorbereiden van de legerbasis en de kwartieren van de troepen voordat zij arriveren.

Kwartiermaken is van toepassing bij projecten waar, naar aanleiding van een wens, idee of behoefte een geheel nieuwe organisatie of structuur moet worden opgezet. Na afronding van het proces van kwartiermaken kan een projectmanager het project overnemen. Lees hier over het verschil tussen kwartiermaken en projectmanagement.

Voorbeeld: de Kinderombudsman

Een voorbeeld van een kwartiermakersopdracht is het opzetten van de Kinderombudsman. Voordat het zover was, werd eerst wettelijk bepaald dat er een Kinderombudsman opgezet moest worden. Deze Kinderombudsman werd verbonden aan het instituut Nationale Ombudsman. Vervolgens werd de hulp van een kwartiermaker ingeroepen om de nodige fondsen en huisvesting te regelen en problemen met de wettelijke positie van de organisatie op te lossen. Toen eenmaal de concrete organisatie opgezet was, heeft een projectmanager het project overgenomen van de kwartiermaker.

Fasen in kwartiermaken

Het proces van kwartiermaken bestaat uit grofweg twee fasen die gelijktijdig doorlopen worden:

  • voorbereiding van het project en
  • implementatie van het project.

De voorbereidingsfase is vooral vroeg in het project belangrijk. Het belang van de implementatiefase neemt toe naarmate het project vordert. In beide fasen neemt de kwartiermaker een andere rol in: in de voorbereidingsfase de rol van adviseur en in de implementatiefase de rol van interim-manager. Allebei de fasen hebben tevens hun eigen kernactiviteiten en producten. Kwartiermaken vindt plaats voordat regulier projectmanagement mogelijk is.

Handboek kwartiermaken

Wil je meer leren over het vak? Meer informatie over hoe je een project als kwartiermaker uitvoert? De (verschillende typen) kwartiermakers? De projecten waarin ze werkzaam zijn? Hoeveel verschillende werkwijzen er zijn? Ben je op zoek naar tips?

Bestel het handboek kwartiermaken.

Meer informatie over hoe je het handboek kunt bestellen en een gratis download van het eerste hoofdstuk:


Bestel handboek