Wat is ‘kwartiermaken’?

Kwartiermaken is een uniek vak dat (met deze benaming) vooral in de publieke sector te vinden is. Degene die dit vak uitvoert heet een kwartiermaker (lees hier meer). De term ‘kwartiermaker’ komt oorspronkelijk uit militaire context waar de kwartiermaker verantwoordelijk was voor het voorbereiden van de legerbasis en de kwartieren van de troepen voordat zij arriveerden.

Kwartiermaken is van toepassing bij projecten waar, naar aanleiding van een wens, idee of behoefte een geheel nieuwe organisatie of structuur moet worden opgezet. Na afronding van het proces van kwartiermaken kan een projectmanager het project overnemen. Lees hier over het verschil tussen kwartiermaken en projectmanagement.

Handboek kwartiermaken

Wil je meer leren over (verschillende typen) kwartiermakers, hun projecten, werkwijzen en tips?

In ons handboek lees je meer over het vak kwartiermaken en hoe je een project als kwartiermaker uitvoert. Je kunt hem hier bestellen of download gratis het eerste hoofdstuk.

Voorbeeld: de Kinderombudsman

Een voorbeeld van een kwartiermakersopdracht is het opzetten van de Kinderombudsman. Nadat wettelijk bepaald was dat er een Kinderombudsman opgezet moest worden die verbonden zou zijn aan het instituut Nationale Ombudsman, werd een kwartiermaker gevraagd om de nodige fondsen en huisvesting te regelen en problemen met de wettelijke positie van de organisatie op te lossen. Zodra de concrete organisatie opgezet was, kon een projectmanager het project overnemen.

Fasen in kwartiermaken

Het proces van kwartiermaken bestaat uit grofweg twee fasen die gelijktijdig doorlopen worden: voorbereiding en implementatie van het project. De voorbereidingsfase is vooral belangrijk vroeg in het project. De implementatiefase neemt toe in belang naarmate het project vordert. In beide fasen neemt de kwartiermaker een andere rol in: in de voorbereidingsfase de rol van adviseur en in de implementatiefase de rol van interim-manager. Allebei de fasen hebben tevens hun eigen kernactiviteiten en producten. Kwartiermaken vindt plaats voordat regulier projectmanagement mogelijk is.