Wat is kwartiermaken

Kwartiermaken is een uniek vak dat (met deze benaming) vooral in de publieke sector te vinden is. Degene die dit vak uitvoert heet een kwartiermaker. De term ‘kwartiermaker’ komt oorspronkelijk uit de militaire context waar de kwartiermaker verantwoordelijk is voor het voorbereiden van de legerbasis en de kwartieren van de troepen voordat zij arriveren. Meer lezen? Hieronder wordt beknopt uitgelegd wat kwartiermaken in de huidige tijd betekent en hoe het werkt.

WANNEER IS ER SPRAKE VAN KWARTIERMAKEN?

Lees hier over het verschil tussen kwartiermaken en projectmanagement.

Kwartiermaken is van toepassing bij projecten waar, naar aanleiding van een wens, idee of behoefte een geheel nieuwe organisatie of structuur moet worden opgezet. Na afronding van de opdracht van kwartiermaken kan een projectmanager het project overnemen. Dan is de kwartiermakersfase afgerond.

Het is een fase waarin veel kaders zoals het exacte doel, organisatorische, personele en financiële kaders en planning nog niet of beperkt zijn vastgesteld. Randvoorwaarden voor regulier projectmanagement zijn dus niet aanwezig. Die periode kenmerkt zich door veel onzekerheden, veel dynamiek en weinig houvast. Het is daardoor een spannende en uitdagende fase, maar ook een onzekere en kwetsbare fase. Dit vergt een specifieke aanpak, houding en gedrag om in deze fase sturing te geven en tot een succesvol resultaat te komen.

KENMERKEN KWARTIERMAKERSOPDRACHT

  1. Minder kaders
  2. Meer onzekerheden
  3. Meer vrijheidsgraden
  4. Werken onder grote tijdsdruk
  5. Grote impact op toekomstige organisatie

Fasen kwartiermakersopdracht

Het proces van kwartiermaken bestaat uit grofweg twee fasen die gelijktijdig doorlopen worden:

  • voorbereiding van het project en
  • implementatie van het project.

De voorbereidingsfase is vooral vroeg in het project belangrijk. Het belang van de implementatiefase neemt toe naarmate het project vordert. In beide fasen neemt de kwartiermaker een andere rol in: in de voorbereidingsfase de rol van adviseur en in de implementatiefase de rol van interim-manager. Allebei de fasen hebben tevens hun eigen kernactiviteiten en producten. Kwartiermaken vindt plaats voordat regulier projectmanagement mogelijk is.

Overzicht kwartiermakersfasen

Meer informatie

handboek kwartiermaken

Handboek Kwartiermaken

Een theoretisch kader van het vak kwartiermaken.

opleiding kwartiermaken

Opleiding tot Kwartiermaken

De opleiding voor de professionele kwartiermaker.

linkedin

Sluit je aan

Sluit je gratis aan bij onze LinkedIn community.

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van nieuwe bijeenkomsten, nieuws of ontwikkelingen via onze LinkedIn groep of meld je aan voor onze nieuwsbrief.