Ontdek onze vakopleiding tot Kwartiermaken en start in september!

Onderzoek

Jordi Lievers

Onderzoek

Kwartiermaken in de praktijk

Jordy Lievers heeft in 2013 onderzoek gedaan naar kwartiermaken in de praktijk. 95 Nederlandse kwartiermakers hebben hiervoor een vragenlijst ingevuld waarmee onderzocht werd hoe zij hun werk en persoonlijke vaardigheden ervaren.

Download onderzoek

Presentatie Jordi Lievers

Onderzoek

Samenvatting

De term kwartiermaker is de laatste tijd bekender geworden in de Nederlandse publieke sector. Een kwartiermaker kan worden gedefinieerd als een professionele manager die verantwoordelijk is voor de voorbereiding en organisatie van iets geheel nieuws. Een kwartiermaker werkt voor een organisatie en brengt verschillende partijen bij elkaar. De werkzaamheden van een kwartiermaker overlappen met change management en projectmanagement, hoewel er ook verschillen zijn. In dit onderzoek hebben 95 Nederlandse kwartiermakers een vragenlijst ingevuld, waarin werd gevraagd hoe zij hun werk en persoonlijke vaardigheden zagen. Uit de verkregen gegevens bleek dat het aan te bevelen is voor een kwartiermaker om enkele jaren ervaring te hebben in de branche waarin hij of zij werkzaam is.
Oudere kwartiermakers zijn vaker zelfstandige professionals. Uit het onderzoek komt naar voren dat hoog scoren op de project subschaal een belangrijke indicator is voor de algehele kwaliteit van een kwartiermaker.

Over kwartiermaken

Onderzoeken

onderhandelen

Onderhandelingsgedrag kwartiermakers

Jorinde Voskes heeft het onderhandelingsgedrag van kwartiermakers in verschillende situaties onderzocht. Lees hier meer over het onderzoek van Jorinde.

onderhandelen

Relatie opdrachtgever

Nanja Flikweert heeft de relatie met de opdrachtgever in kwartiermaken onderzocht. Ook heeft zij deze relatie vergeleken met de relatie met de opdrachtgever in projectmanagement. Lees hier meer over het onderzoek van Nanja.

onderhandelen

Psychologische vaardigheden

Julia Schmidt heeft onderzocht over welke psychologische vaardigheden een kwartiermaker moet beschikken. Lees hier meer over het onderzoek van Julia.

onderhandelen

Kwartiermaken in de praktijk

Jordy Lievers heeft onderzoek gedaan naar kwartiermaken in de praktijk. Daarmee heeft hij de basis gelegd voor de wetenschappelijke kennis over kwartiermaken. Lees hier meer over het onderzoek van Jordy.

Diensten

Meer voor kwartiermakers

01

Opleiding, intervisie en masterclasses

Kennisdelen over het vak kwartiermaken in verschillende varianten.

02

Handboek

Een theoretisch kader over het vak kwartiermaken.

03

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek naar het vak kwartiermaken.

04

Netwerk

Sluit je aan bij ons netwerk of kom naar onze netwerkbijeenkomsten.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in en ontvang updates over kwartiermaken